Składniki Bio Lizaka

BIO Erytrytol

(BIO Erytrol – nazwy stosuje się zamiennie)

Erytrytol bio to naturalny niskokaloryczny słodzik, podobnie jak ksylitol, jest alkoholem cukrowym; posiada wszystkie zalety ksylitolu, a dodatkowo charakteryzuje się jeszcze niższą kalorycznością. Znajduje się on naturalnie w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona oraz w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie. W przemyśle pozyskiwany jest poprzez fermentację, jest to taki sam proces, jak przy produkcji serów, ale zamiast mleka wykorzystywane są owoce BIO. Inny sposób pozyskiwania to wykorzystanie glukozy i różnych gatunków drożdży lub glicerolu, również z użyciem mikroorganizmów. Erytrytol ma delikatny słodki smak. Podczas spożywania pozostawia w ustach uczucie delikatnego chłodu. Posiada zerowy indeks glikemiczny, a co za tym idzie nie podnosi poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii”. Spośród występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, Po spożyciu jest szybko eliminowany z organizmu. Może być stosowany przez diabetyków. Zaletą tego produktu jest to, że spożyty nawet w dużych ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Erytrytol nie jest metabolizowany przez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który by go rozkładał w naszym organizmie. Prawie w całości jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Można go stosować jako zamiennik tradycyjnego cukru, który bardzo przypomina swoim wyglądem Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm poprzez pełnienie funkcji antyoksydantu oraz ochronę zębów. Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i chroni nasz organizm przed ich szkodliwym działaniem. Posiada również zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi poprzez bakterie rodzaju Streptococcus, które mogą powodować ubytki w zębach.

BIO Daktyle sproszkowane

Daktyle zarówno te świeże, jak i suszone są skarbnicą cukrów prostych, które jako źródło energii są od razu wchłaniane przez organizm. Stanowią 80% ich składu, uzupełniają niedobór glikogenu w mięśniach, jak i wątrobie. Zalety te są doceniane przez osoby uprawiające sport wyczynowo oraz rekreacyjnie. Pozostałe wartości to białko, które stanowi ok. 3% oraz błonnik, stanowiący ok. 7%. Wartości te mogą różnić się w zależności od odmiany daktyli, jednak różnice te nie są na tyle znaczące, aby wyróżnić odmiany lepsze od innych. Daktyle są bogate głównie w witaminy z grupy B: B1, B2 oraz B3. Do innych składników mineralnych zawartych w daktylach należą: fosfor, wapń, magnez, który reguluje ciśnienie krwi oraz podnosi odporność. Dlatego zaleca się ich jedzenie podczas przeziębienia i osłabienia organizmu. Wszystkie te składniki mineralne, witaminy oraz salicylany w daktylach, korzystnie wpływają na nasz organizm. Salicylany zawarte w daktylach działają jak aspiryna, pomagają w stanach zapalnych organizmu oraz zwalczają ból. Przy czym nie podrażniają żołądka, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Ilość błonnika zawarta w daktylach zapobiega zaparciom i poprawia pracę jelit, dzięki czemu są doceniane przez osoby będące na diecie.

Bio IZOMALTOOLIGOSACHARYDY

IMO

IMO to błonnik dietetyczny i niskokaloryczny środek słodzący, który wspomaga trawienie. Wyniki badań potwierdzają̨, że zarówno związki IMO (izomaltooligosachardy), jak i FOS (fruktooligosacharydy) wykazują̨ działanie bifidogenne. Jednak wyłącznie IMO stymuluje namnażanie pałeczek Lactobacillus. IMO nie tylko wprowadza naturalną słodycz i wzbogaca produkt w błonnik, ale również̇ działa jako prebiotyk zachowując przy tym zdrową florę̨ jelitową.

BIO ACEROLA

WITAMINA C

Acerola to niewielki owoc przypominający z wyglądu wiśnie. Jeden owoc aceroli ważący około 4,5 grama ma tyle witaminy C, co kilogram cytryn! Poza witaminą C acerola jest bogata w inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: flawonoidy, fosfor, wapń, żelazo, prowitaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B, witaminę PP, 17 karotenoidów, wśród których największą część beta karoten.

Zawarta w aceroli witamina C odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka: przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania zębów, naczyń krwionośnych, skóry, dziąseł, chrząstek, kości, przyczynia się do utrzymania prawidłowej funkcji układu odpornościowego w trakcie i po dużym wysiłku fizycznym, przyczynia się do ochrony składników komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym, zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego, przyczynia się do prawidłowego pozyskiwania energii w procesach metabolicznych, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych

BIO Truskawki liofilizowane

Liofilizowana truskawka w proszku to swego rodzaju koncentrat, który posiada w przybliżeniu 10 razy większą zawartość witamin i minerałów niż jej świeży odpowiednik. Truskawki charakteryzuje przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C. Owoce te są także doskonałym źródłem witamin z grupy B, w tym folianów, szczególnie polecanych kobietom w ciąży. W ich składzie znajdują się także: prowitamina A, witamina K, potas, magnez, fosfor, wapń oraz mangan. Substancje zawarte w truskawkach wspierają metabolizm. Związki fenolowe obecne w owocach pomagają neutralizować wolne rodniki, blokując ich produkcję oraz wspomagając procesy antyoksydacyjne organizmu.

BIO banany liofilizowane

Banany świeże zawierają wszystkie najważniejsze witaminy – A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych – magnezu, fosforu i wapnia. Jednak najwięcej mają potasu. W jednym średniej wielkości bananie, który waży około 100 g, jest aż 358 mg potasu. Tym samym owoce te znajdują się w czołówce produktów, w których znajduje się najwięcej tego obniżającego ciśnienie tętnicze pierwiastka. Banany suszone metodą liofilizacji zachowują większość właściwości świeżo zebranych owoców.

BIO KAKAO O OBNIŻONEJ
ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU

Kakao to zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca, drzewa rosnącego dziko w lasach równikowych północnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej.

Jednak co najważniejsze, kakao i inne produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli. Wykazano, że ziarna kakao – ale tylko te surowe – mają piętnastokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody, dwudziestokrotnie wyższą niż czerwone wino i trzydziestokrotnie wyższą niż zielona herbata.

BIO Guma Akacjowa

Guma arabska z drzewa akacji to naturalna żywica, W jej skład wchodzą w większości polisacharydy, które nie są strawiane przez ludzi i zwierzęta. Żywica nie ulega rozkładowi w jelicie, ale ulega fermentacji pod wpływem drobnoustrojów, wpływając tym samym pozytywnie na florę bakteryjną – jest więc prebiotykiem. Posiada również właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Żywicę zaleca się przy odchudzaniu, gdyż przez dużą zawartość błonnika, ogranicza uczucie głodu. W chorobach jamy ustnej jest również zalecana.

BIO BARWNIK
KONCENTRAT Z WARZYW

Jako jedni z pierwszych na rynku słodyczy dostosowaliśmy nasz produkt do rozporządzenia UE na 2021 rok dotyczącego BIO produkcji i zastosowaliśmy

Naturalny aromat 95/5

Jako jedni z pierwszych na rynku słodyczy dostosowaliśmy nasz produkt do rozporządzenia UE na 2021 rok dotyczącego BIO produkcji i zastosowaliśmy naturalny aromat, którego 95% surowca pochodzi z truskawek

Copyrights by Lizuu all rights reserved